















Dar Dokuma
Dar dokuma nedir sorunun cevabı en doğru ve net şekilde gündelik hayatımızda cevap bulmaktadır. Tüm yaşam alanlarımıza ve kullandığımız eşyalara dikkatlice baktığımızda dokuma mamüllerini bizlere kolaylık, şıklık, konfor ve güvenlik gibi en temel noktalarda katkı sağlarken görürüz. Çoğu zaman dikkatimizi çekmeyen, hatta gözle görülür durumda dahi olmayan bu mütevazı ürünler en temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında hizmet vermek üzere etken bir rol üstlenirler.
Üstlendikleri roller arasında;
- Sevdiklerimizin hayatlarını kurtaran araç emniyet kemerleri,
- Ev içi yaşama konfor, işlev ve güzellik katan ev tekstil mamülleri,
- Kişilik, karakter ve zevkleri en belirgin şekilde göstermeyi sağlayan giyim tekstil ve aksesuar mamülleri,
- Ev, işyeri ve bahçe konforunun vazgeçilmezi mobilyalar,
- Varlıkları ile hayata renk katan evcil dostlarımızın eşyaları,
- Sınırları zorlamanın ve aşmanın zirvesi uzay teknolojisinde kullanılan malzemeler,
- Hayatın tüm yükünü bizlerle birlikte taşıyan, özel, iş ve eğitim materyallerimizin koruyucuları çantalar,
- Seyahat, yeni başlangıç ve kavuşmaların simgesi, yol arkadaşlarımız bavullar,
- En zorlu çalışma ortamlarında güvenliği sağlayan ve bizleri hayata bağlayan iş güvenlik ekipmanları,
- Bizleri doğa ile buluşturan kampçılık malzemeleri,
- Uzun ve zorlu yolculuklarda, güvenli taşımacılığı mümkün kılan büyük araçların bağlama aparatları,
- Zorlu mücadeleleri ve dingin yolculukları bünyesinde birleştiren yat ve denizcilik malzemeleri,
- Hayata adrenalin ve macera katan motorlu ve motorsuz kara, hava, deniz ve deniz altı ekstrem spor malzemeleri,
- Vatan güvenliğinin merkezindeki askeri ekipman ve malzemeler,
- En kıymetlilerimiz olan çocuklarımızın giyim tekstilleri ve oyuncakları,
- Yaşlı ve hastalarımıza nefes alma imkanı sunan ortopedik ve medikal ürünler,
- Huzurlu bir uykunun vazgeçilmezi yataklarda yatak şeridi,
- Avcılık ekipmanları,
- En mutlu anlarımızı tekrar tekrar yaşamamızı sağlayan fotoğraf ve kamera sektör malzemeler,
- Yazılı veya yazısız erkek iç çamaşır lastikleri,
- Sıcak yuvalarımızı temin eden inşaat sektörünün malzemeleri gibi bir çok farklı kullanım alanı, sektör, ekipman ve materyal sayılabilir.
Mamüllerimizin imalatında, yukarıda saydığımız kullanım alanlarındann edindiğimiz tecrübeleri daha kaliteli, sorunsuz kullanılabilen, işlevsel ve uygun maliyetli sonuçlar elde etmek için kullanıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları dendiğinde, müşterilerimizin müşterilerinin de ihtiyaçlarını doğru anlamak, yorumlamak ve karşılayabilmek durumunda olduğumuzun farkındayız.
Dar dokumada öncelikli konu uygun hammadde, yani ipliğin tedarik edilmesidir. Günümüzde doğru iplik, sadece imalat süreçlerinde sorunsuz şekilde kullanılabilen, imal edilmesi amaçlanan mamüle en uygun fiziksel şartlara sahip, en düşük fire vaad eden iplikler olarak tanımlanamaz. Kullanılacak ipliğin öncelikle ve özellikle kanserojen olmaması başlı başına bir kriterdir. Bu kriterin sağlanması belirli bir kalite ve maliyet endeksini oluşturmaktadır. Mamül imalatında kullanılacak ipliğin temas edeceği yüzeyler sebebiyle alerjik olmaması da bir diğer önemli etkendir.
İplik temininin ardından belirli sayıda ipliğin çözgü işlemi ile imal edilecek mamül metre ve gramajına göre makaralara sarılması işlemi başlar.
Bu işlemin ardından hazırlanan çözgü makaraları dar dokuma makinesi üzerinde kullanılmak üzere takılır ve dar dokuma desen çalışmasına uygun şekilde taraklardan alınması sonrasında dokuma işlemine geçilir. Ardından dokunan mamüllerin kalite kontrolü yapılırken belirli metrelerde toplar halinde sarılır, paketlenir ve müşteriye sunulur.
Dokuma mamülleri kendi içerisinde farklı alt kategorilere ayrılabilmektedir. Sektörel sınıflandırmalar yapılabileceği gibi, hammadde, katkılar, kullanım alanları, mamül isimleri gibi bir çok farklı alt kategoriler oluşturulabilir.
Aker A.Ş. olarak imalatını gerçekleştirdiğimiz mamüller;
- Teknolojik özelliklerine göre; düz dokuma mekanik imkanlar kullanılarak, jakarlı dokuma ise bilgisayar teknolojisi destekli imkanlar kullanılarak imal edilen mamüller olarak sınıflandırılabilirler.
Mamül türlerine göre; dar dokuma tekstil sektörü içerisinde kolon, lastik, şerit, biye, palaska gibi farklı kategorilere ayrılmaktadırlar. Dar dokuma kolon gramajlı, kalın ve güçlü mamülleri, dar dokuma lastik elastiki kabiliyet sahip mamülleri, dar dokuma biye düşük gramajlı, ince ancak sık dokunmuş mamülleri, dar dokuma şerit yine düşük gramajlı, ince, şık görünümlü, genellikle pamuk ipliğinden imal edilen ve jakarlı olarak da imal edilenilen mamülleri, dar dokuma palaska ise askeri malzemelerden aşina olduğumuz gramajlı ve ağır mamülleri temsil etmektedir. Farklı dar dokuma firmaları farklı isimler kullanmayı tercih etse de, sektörel kabul gören isimler bu şekildedir.
Kullanım alanlarına göre; çanka kolonu, bokser lastiği, askılık lastik, süper lastik, kemerlik kolon, şapka şeriti, iş emniyet kemeri, çadır kolonu, panjur ipi, tasma kolonu, çeşitli amaçlı biye gibi kategorilere ayrılabilir.
Hammade özellikleri açısından bakıldığında ise; kullanılan iplik ve katkı malzemeleri sebebiyle pamuk, naylon, dikiş ipliği, simli, misinalı, polipropilen, polyester, pamuk, dikiş ipliği dar dokuma, desen çeşitlerine göre de hortum ve balıksırtı dokumalar olarak sınıflanabilirler.
Dar Dokuma Kolon
Dokuma kolon mamülleri diğer mamüllere oranla gramaj anlamında daha ağır, tuşe anlamında daha sert, mukavemet noktasında ise daha güçlüdürler. Polipropilen, polyester, pamuk gibi bir çok farklı iplik ile imal edilebilen bu mamüller kullanım alanlarına göre teknik özellikleri belirlenen mamüllerdir. örneğin bir çanta kolonu olarak kullanılacak ise; taşıcağı yük ve tutuş sıklığına göre form bozulmasını engellemek amaçlı gramaj ve sertlik özellikleri belirlenmektedir. Mamülün gereğinden fazla gramajlı olması maliyet yanında kullanım noktasında gereksiz bir ağırlık ve kabalık oluşturmakta, gereksiz oranda bir sertlik kullanım konforunu bozmakta, gereksiz bir yumuşaklık ise sürekli kullanımda form bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Dar dokuma kolon mamülleri genellikle çanta kolonu, iş güvenlik kemer, elbise ve malzemeleri, asker kolonu, tüfek kolonu, kot pantolon kemeri, emniyet ve bariyer kemerleri gibi bir çok farklı alanda tercih edilmektedir.
Dar Dokuma Lastik
Dokuma lastik mamülleri içerisinde bulunan lateks katkısı sayesinde esneme ve tekrar toparlanma özelliği kazanmış mamüllerdir. Bu mamüller süper lastik veya dokuma lastik olarak da isimlendirilmektedir. İstenen kalınlık, mukavemet, sertlik, esneme ve toparlanma aralığı gibi bir çok farklı kriterle çeşitlendirilebilmektedir. Kullanım alanlarına göre teknik özellikleri değişse de, farklı desen çalışmaları ile görsel olarak da çeşitli alanlarda kullanıma uygundur. Genellikle erkek boxer lastiği, pantolon askı lastiği, tekstil ve giyim sektörü, mobilya sektörü, otomotiv ve havacılık sektörü gibi bir çok farklı alanda terch edilmektedir.
Dar Dokuma Şerit
Diğer dar dokuma mamüllerine oranla çok daha hafif, ince ve tuşesi yumuşak mamüllerdir. Polipropilen iplik ve polyester iplik ile imal edilebilmekte ancak yoğunluklu kullanıma alanına bağlı olarak pamuk ipliği ile imal edilmektedir. Oldukça yumuşak ve hoş bir tuşesi bulunan bu mamüller çanta şerit uygulamalarında, ev tekstili, ayakkabı sektörü, tekstil giyim sektörü gibi bir çok farklı alanda tercih edilmektedir.
Dar Dokuma Biye
Kullanım alanlarından dolayı pislik kapama, kenar biyesi, çanta biyesi gibi farklı isimlerle de anılan bu mamüller, dokuma şeritlerden kalın ancak dokuma kolonlardan daha ince mamüllerdir. Genellikle çantaların iç ve kenar kısımlarında, giyim tekstilinde, aksesuar ve promosyon ürünlerinde ve ağaç bağlama uygulamaları gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
İhtiyaç duyduğunuz dokuma mamülünün temini öncesinde; temel bilgilerden yararlanarak fiyat ve kalite endeksini belirleyen mamül gramajı, tuşe, iplik kalitesi, fire oranı gibi konularda gerekli incelemeyi yapmak üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz. En doğru teknik özelliklerde dokuma mamülünüzün imalatı için numuneniz mevcutsa öncelikle bu numunenin incelenmesi en doğru yol olacaktır. Elinizde numune bulunmuyorsa, kullanım alanınıza uygun teknik gereksinimlerin en optimum şekilde belirlenebilmesi için iletişim sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.