Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Dar Dokuma

Dar Dokuma

Dar dokuma nedir ?

Bu soru en doğru ve net şekilde gündelik hayatımızda cevap bulmaktadır. Yaşam alanlarımıza ve kullandığımız eşyalara dikkatlice baktığımızda dar dokuma tekstil ürünlerini görürüz.

Bu mamuller kolaylık, şıklık, konfor ve güvenlik gibi en temel noktalarda hayatımıza katkı sağlarlar. Çoğu zaman dikkatimizi çekmez hatta gözle görülür durumda dahi değillerdir. Ancak bu mütevazı dokuma ürünleri en temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında hizmet vermek üzere etken bir rol üstlenirler.

Dar dokuma nerelerde kullanılır ?

Üstlendikleri roller arasında;

    • Sevdiklerimizin hayatlarını kurtaran araç emniyet kemerleri,
    • Ev içi yaşama konfor, işlev ve güzellik katan ev tekstil mamulleri,
    • Kişilik, karakter ve zevklerimizi yansıtan giyim tekstil ve aksesuar mamulleri,
    • Ev, işyeri ve bahçe konforunun vazgeçilmezi mobilyalar,
    • Varlıkları ile hayata renk katan evcil dostlarımızın eşyaları,
    • Sınırları zorlamanın ve aşmanın zirvesi uzay teknolojisinde kullanılan malzemeler,
    • Hayatın tüm yükünü bizlerle birlikte taşıyan, özel, iş ve eğitim materyallerimizin koruyucuları çantalar,
    • Seyahat, yeni başlangıç ve kavuşmaların simgesi, yol arkadaşlarımız bavullar,
    • En zorlu çalışma ortamlarında güvenliği sağlayan ve bizleri hayata bağlayan iş güvenlik ekipmanları,
    • Bizleri doğa ile buluşturan kampçılık malzemeleri,
    • Uzun ve zorlu yolculuklarda, güvenli taşımacılığı mümkün kılan büyük araçların bağlama aparatları,
    • Zorlu mücadeleleri ve dingin yolculukları bünyesinde birleştiren yat ve denizcilik ekipmanları,
    • Hayata adrenalin ve macera katan kara, hava, deniz ve deniz altı spor malzemeleri,
    • Vatan güvenliğinin merkezindeki askeri ekipman ve malzemeler,
    • En kıymetlilerimiz olan çocuklarımızın giyim tekstili ve oyuncakları,
    • Yaşlı ve hastalarımıza nefes alma imkanı sunan ortopedik ve medikal ürünler,
    • Huzurlu bir uykunun vazgeçilmezi yataklarda yatak şeridi,
    • Avcılık ekipmanları,
    • En mutlu anlarımızı tekrar tekrar yaşamamızı sağlayan fotoğraf ve kamera sektör malzemeler,
    • Yazılı veya yazısız erkek iç çamaşır lastikleri,
    • Sıcak yuvalarımızın mimarı inşaat sektörü malzemeleri gibi bir çok farklı kullanım alanı, sektör, ekipman ve materyaller sayılabilir.

Aker dar dokuma A.Ş. olarak yukarıda saydığımız kullanım alanlarından edindiğimiz tecrübeleri tüm müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. Daha kaliteli, işlevsel, sorunsuz kullanım sunan ve uygun maliyetli sonuçlar elde etmek için çalışıyoruz.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru anlamaya çalışıyoruz. Bu noktada müşterilerimizin müşterilerinin de beklenti ve ihtiyaçlarını doğru anlamamız gerektiğinin farkındayız.

Kaliteli dar dokuma imalatı

Tekstil dar dokuma imalatında en önemli konu uygun hammaddedir. Yani doğru kalite ve özellikteki ipliğin tedarik edilmesi tüm sürecin işleyişini etkiler.

Günümüz şartlarında doğru hammadde seçimi bir çok şarta bağlıdır. İmalat sürecinde sorunsuz kullanımı, mamule en uygun şartlara sahip olması ve en düşük fireyi vaad etmesi yeterli değildir.

Kullanılacak ipliğin öncelikle ve özellikle kanserojen olmaması başlı başına bir kriterdir. İnsan teni ile temasa uygunluğu ve alerjen olmaması önemlidir. Bu kriterlerin sağlanması belirli bir kalite ve maliyet endeksini oluşturmaktadır.

İplik temininin ardından belirli sayıda ipliğin çözgü işlemi başlar. İmal edilecek mamul metre ve gramajına göre iplik hammaddesi makaralara sarılır. Bu sürecin doğru işletilmesi, dokuma sürecinin verim ve kalitesini doğrudan etkiler.

Tamamlanan çözgü süreci ile hazırlanan makaralar dokuma işlemine alınır. Dar dokuma makinesinde mekanik veya bilgisayarlı dokuma desen çalışması yapılır ve imalata geçilir.

Dokuma işlemi sonrasında elde edilen mamullerin kalite kontrolü yapılır. Ardından belirli metrelerde toplar halinde sarılır, paketlenir ve müşteriye sunulur. Dar dokumacılar genellikle ince mamulleri 100 mt, kalın mamulleri 50 mt toplar halinde müşterilerine sunarlar.

Dar dokuma çeşitleri

Dar dokuma imalatçıları dokuma mamullerini farklı alt kategorilere ayırmaktadır. Sektörel sınıflandırmalar yapılabilir. Ayrıca hammadde, katkı, kullanım alanı, mamul isimleri bazlı kategoriler de oluşturulabilir.

    • Teknolojik özelliklerine göre mamuller. Düz dokuma mamullerin mekanik imkanlar kullanılarak imal edilen mamullerdir. jakarlı dar dokuma mamulleri ise bilgisayar teknolojisi kullanılarak imal edilirler. Bu sebeple teknolojik anlamda düz ve jakarlı dokuma mamulleri olarak ikiye ayırmak mümkündür.

    • Türlerine göre mamuller. Dar dokuma tekstil sektöründe mamullerin teknik özelliklerine göre bir sınıflandırma da yapılmaktadır. Örneğin; dokuma kolon, dar dokuma lastik, dokuma şerit, dokuma biye gibi isimler sayılabilir. Dokuma kolon mamulleri gramajlı, kalın ve mukavemetlidir.  Dokuma lastik mamulleri esneme ve toparlama özelliği ile elastiki kabiliyete sahiptirler. Dokuma biye mamulleri düşük gramajlı, ince ve katlanarak dikilmeye müsaittirler. Dokuma şerit mamulleri düşük gramajlı, ince, şık ve zarif görünümlüdürler ve genellikle pamuk ipliğinden imal edilirler. Dar dokuma palaska mamulleri askeri malzemelerden aşina olduğumuz gramajlı ve ağır mamullerdir. Sektörel anlamda kabul gören isimlere bunlar örnek olarak sayılabilir.

    • Kullanım alan ve amacına göre mamuller. Dar dokuma çanta kolonu, boxer lastiği, askılık lastik, süper lastik, kemerlik kolon, şapka şeriti örnek olarak sayılabilir. Ayrıca iş emniyet kemeri, çadır kolonu, panjur ipi, tasma kolonu, çantalık biye isimleri de bu şekildedir. Mamulün kullanıldığı yer ve kullanım amacına uygun bir çok farklı isim sayılabilir.

    • Hammadde özelliklerine göre mamuller. Kullanılan iplik ve katkı malzemeleri mamul isimleri konusunda belirleyici olabilmektedir. Pamuk dar dokuma, polipropilen dar dokuma, naylon dar dokuma, polyester dar dokuma gibi. Kullanılan katkı malzemesine göre isimlendirmeler de yapılabilmektedir. Simli dar dokuma, misinalı dar dokuma, fosforlu dar dokuma, UV katkılı dar dokuma gibi.

    • Hammadde ile kullanım alan ve amacına göre mamuller. Bu mamuller hem kullanılan hammaddeye hem de kullanım alan ve amacına göre isimler alırlar. Pamuk şerit, polyester kolon, polipropilen kolon gibi.

    • Desen çalışmalarına göre mamuller. Mamulün imalatında kullanılan desen çalışmasına göre mamulün isimlendirilmesidir. Hortum desen, balıksırtı desen, etnik desen gibi örnekler sayılabilir.

Aker Kalitesi

Doğru teknik özelliklerin en hızlı şekilde belirlenmesi ve fiyatlandırılması için en doğru yol örnek numune üzerinden çalışılmasıdır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi üzerinden olumlu ve olumsuz yanların çalışılması süreci hızlandıracaktır. Olumlu yönlerin geliştirilmesi ve olumsuz yönlerin doğru şekilde düzeltilmesi sağlanır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi mevcut değilse, kullanım alanı ve amacı üzerinden detay çalışması yapılmalıdır. Teknik ihtiyaçlar ve görsel tercihlerin belirlenmesi doğru olacaktır.

Aker olarak, farklı sektörlerlerden edindiğimiz bilgi ve birikimimiz ile bu süreçte her zaman desteğimizi sunmaktayız.

Mamullerimiz kaliteli hammadde ve yetkin tecrübemizin birleşimi ile imal edilmektedir. Kalite politikamız imalat sürecimizin öncesinde başlamaktadır. Hammadde ve techizat tedariği, imalat süreci, kalite kontrol ve satış sonrası süreç aynı zamanda önemli kalite adımlarımızdır. Her bir adım kendi iç kalite sürecini barındırarak toplam bir kalite endeksi oluşturur.

Tüm bu süreçlerin sonunda sektörel tecrübemizden kaynaklanan bazı kalite güvenlik adımlarımız da oluşmuştur. Örneğin; mamullerimiz her zaman belirli bir ekstra metre opsiyonu ile paketlenir. Kalite sürecinden geçen tüm mamullerimiz bu ekstra opsiyon sürecine tabidir. Bu uygulamamız sipariş miktarlarına artı yönlü bir katkı vermektedir. Müşterilerimiz de bu güven ile imalat süreçlerine devam etmektedir.

Beklenmedik küçük sorunlar tüm bir imalat sürecini olumsuz etkileyebilir, hatta kesintiye uğratabilir. Bu durum bütün tedarik zincirinin ortak riskidir. Ancak tüm bu risk, zamanında alınacak özverili önlemler ile kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Kesintisiz ve stabil şekilde çalışan bir tedarik zinciri tüm taraflar için bir kazançtır. Bu noktada bir diğer önemli nokta ise; uygun fiyatla uygun kalitenin buluşturularak kaliteli ürün elde edilebilmesidir.

Bazı diğer mamullerimiz; dar dokuma kolon, dar dokuma şerit, dar dokuma biye, pamuk dar dokuma, polyester dar dokuma, dar dokuma lastik, polipropilen dar dokuma

Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.
Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Mamüllerimiz geniş renk ve özellik çeşitleriyle mağazalarımızda stoklu şekilde bulunmaktadır.

Mağaza bilgilerimize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Service Type: İmalat

For English please visit Narrow Woven Fabric page

Güncelleme tarihi: Mayıs 23, 2024

You cannot copy content of this page

Başlıklar