Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Dar Dokuma Lastik

Dar Dokuma Lastik

Dar Dokuma Lastik

Dokuma lastik mamulleri; dokuma işlemi esnasında içerisine çıplak / gipeli lateks veya licra katılan mamullerdir. Bu katkılar sayesinde mamul esneme ve tekrar toparlanma özelliği kazanır.

Dar dokuma lastik mamulleri tekstil sektöründe bir çok farklı isimle anılmaktadır. Kimi zaman kullanım amacına, kimi zaman da mamul teknik özelliğine göre yapılan bu isimlendirmeler söz konusudur. Süper lastik, askılık lastik, kemerlik lastik, dokuma lastik, lastik dar dokuma akıla ilk gelen örneklerdir.

Dokuma lastikler istenen kalınlık, renk, sertlik ve mukavemette imal edilebilirler. Esneme ve toparlanma katsayıları kullanım yerine uygun şekilde ayarlanabilmektedir.

Mamulün teknik detay ve görsel özellikleri ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda farklılaştırılabilir. Kullanım yerine uygunluk oluşturmak amacıyla mekanik veya bilgisayarlı desen çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar mamulün imalatı esnasında, bütünleşik olarak gerçekleştirilir.

Mekanik desen çalışmalarının teknik sınırları söz konusudur. Bu durumlarda ise bilgisayarlı dar dokuma makinaları devreye girer. Bilgisayar destekli jakarlı dar dokuma desen çalışmaları gerçekleştirilir. Mekanik çalışmalar detay kıvrım ve ince işlemleler içermeyen çalışmalardır. Bilgisayar destekli jakarlı dar dokuma lastik desen çalışmalarında ise daha fazla detay ve ince işleme mümkündür.

Jakarlı dar dokuma teknolojisi

Mamullerin bilgisayarlı jakar teknolojisi ile imal edilebilmesi bir çok avantaj sağlar. Örneğin çok daha detaylı çalışmalar yapılabilir. Bu sayede mamulün imalatı esnasında bütünleşik olarak istenen marka, logo, slogan, motto ve şekiller işlenebilir. Bu bütünleşik yapı sayesinde gerçekleştirilen işlem mamulün kendi ömrü ile özdeş olmaktadır. Mamul kullanıldığı sürece marka, logo ve benzeri işlemeler de hizmet vermeye devam eder. Süre bağımsız olarak, gerçekleştirilen uygulama herhangi bir negatif yönlü performans kaybı yaşamad. Bu işlem mamulün esneme ve toparlanma özelliğine tam uyumlu olacak şekilde gerçekleştirilmektedir.

Daha detaylı bilgi almak için jakarlı dar dokuma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dar dokuma lastik baskı uygulaması

Bir diğer desen uygunlama çalışması da mamulün imalatı sonrasında gerçekleştirilen baskı uygulamasıdır. Mamulün imalatı esnasında gerçekleştirilen çalışmalar kadar etkili değildir. İmalat süreci sonrası uygulanan ikincil bir işlem olması sebebiyle mamulü yormaktadır. Belirli bir kullanım süresinin ardından, kullanım şart ve koşullarına bağlı olarak performans kaybı yaşamaktadır. Örneğin belirli bir kullanım süresinin ardından atma yapmaktadır. Yoğun kullanım altında dökülme, zorlu şartlarda ise solma yapmaktadır.

Mekanik ve jakarlı dar dokuma lastik mamullerinde ise bu sorunların hiç birisi söz konusu değildir. Desen çalışması mamül ile bütünleşiktir ve ömrü de, doğrudan mamül ömrü ile özdeştir.

Dar dokuma lastik imalatı

Dar dokuma tekstil ürünleri içerisinde dokuma lastikler özel bir yere sahiptir. Mus naylon, polipropilen, polyester ve pamuk gibi iplik türleri ile imal edilebilmektedir. İplik türünün seçiminde, mamulün kullanılacağı yer ve beklenen teknik özellikler önem arz etmektedir. Önemli bir diğer nokta da, ipliklerin imalatında kanserojen maddelerin kullanılmamış olmasıdır. İnsan teni temasında alerjik reaksiyon oluşturmaması ve zamanla tahriş etmemesi önemlidir.

Mamulün esneme ve toparlanma katsayılarından daha önce bahsetmiştik. Daha net anlaşılması için bir kaç örnek verelim.

Bazı müşterilerimiz çok az esneyen ve hızlı şekilde toparlayan mamuller tercih etmektedir. Bu mamuller esneme özelliği güç gerektiren, sert mamullerdir.

Bazı müşterilerimiz ise kolay ve yüksek oranda esneyebilen mamuller tercih etmektedir. Bu mamuller esneme özelliği fazla güç gerektirmeyen, yumuşak mamullerdir.

Bu iki kullanım örneğinden anlaşılabileceği gibi mamulün esneme oranın doğru belirlenmesi önemlidir. Kullanılacak yere göre doğru konumlandırılması ve öngörülen kullanım süresince de bu konumunu koruyabilmesi gerekir.

Tekstil lastik çeşitleri içerisinde dar dokuma lastikler önemli bir yere sahiptir. Her türlü kullanım alanına hem teknik özellikleri hem de görsel özellikleri ile uyum sağlayabilmektedirler.

Genel piyasa tercihi olarak yoğunluklu olarak siyah ve beyaz renklerde tercih edilmektedir. Farklı renklerde imal edilmeleri de, imalatında kullanılan iplik türüne bağlı olmak şartıyla, elbette mümkündür. İkincil bir işlem olarak boyama sistemleri ile boyanması ise her zaman mamulü yoran ve riskli bir süreçtir. En doğru yol imalat sürecinde boyanmış iplikler ile mamullerin dokunmasıdır.

Mamuller tek renk olarak imal edilebildikleri gibi, renk kombinasyonları ile de dokunabilirler. Kamuflaj, alaca, etnik desen çalışmaları mekanik veya bilgisayarlı sistemlerle gerçekleştirilir. Mekanik veya bilgisayarlı sistem tercihi talep edilen desen çalışmasına göre belirlenir. Mamulün sertlik, yumuşaklık ve tuşesi de imalat süreci öncesinde mutlaka belirlenmelidir.

Katkı malzemeleri

Tüm kolon çeşitleri, farklı katkı malzemeleri ile kullanım alanlarına göre farklılaştırılabilmektedir. Bu sayede farklı şartlara ve ihtiyaçlara uyumlulukları sağlanabilmektedir.

  • Fosfor katkısı ile ışıksız veya düşük ışıklı ortamlarda parlamaları sağlanabilmektedir. Örneğin; iş güvenlik malzemelerinde hem asli görevlerini, hem de ekstra güvenlik görevini ifa etmektedirler.

  • UV katkısı ile güneş ışıklarına karşı daha dirençli ve uzun ömürlü bir kullanım sunmaları da mümkündür. Güneş ışınlarının iplik polimerlerini zaman içerisinde parçalaması ile mamul bir yıpranma sürecine girer. Bu süreç normalde oldukça uzundur. Genellikle mamul bu süreç oluşmadan, üzerinde kullanıldığı asıl mamul kullanım ömrününü tamamlar. Ancak, örneğin denizcilik sektörü gibi zorlu koşullar için çok daha uzun bir kullanım süreci bu katkıyla sağlanabilmektedir.

  • Sim katkısı ile görsel bir süsleme elde edilebilmektedir. Oyuncaklar, okul çantaları, hediyelik ve promosyon eşyalar örnek olarak sayılabilir.

  • Farklı iplik tür ve renklerinin katkı olarak kullanılması da mümkündür. Renk kombinasyonları ile kamujlaf, alaca ve otantik desenler elde edilebilmektedir.

Her mamul gibi, dar dokuma kolon mamullerinin de optimum şekilde imal edilmesi önemlidir. Maliyet – kalite endeksi her müşteri ihtiyacına göre farklılık göstermektedir. Düşük kalite imalat ve pazarlama süreçlerinde ciddi sorunlara sebep olur. İhtiyaç fazlası kalite de maliyet ve yine pazarlama süreçlerinde ciddi sorunlara sebep olur. Örneğin mamulün ihtiyaçtan fazla gramajlı olması maliyet yanında, kullanımda ağırlık ve kaba görüntüye sebep olur. İhtiyaç fazlası sertlik kullanım konforunu bozabilir. Tersine yumuşaklık fazlalığı ise kullanım verim kaybına ve form bozukluğuna sebep olabilir.

Kullanıcı ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamak isteyen müşterilerimiz için, uygun bir imalat süreci ve politikası önemlidir. Sadece müşterilerimizin değil, onların müşterilerinin de ihtiyaçlarını ön görebilmemiz gerektiğini biliyoruz. Müşteri memnuniyetinin tedarik zincirindeki performansın bir sonucu olduğunu öngörmekteyiz.

Dar dokuma lastik nerelerde kullanılır ?

Dokuma lastik mamülleri esneklik, mukavemet ve görsellik beklenen her alanda kullanılır. Kullanım alanları ve isimlendirmeleri için aşağıdaki örnekler verilebilir.

İlk akla gelen bazı örnek mamül isimleri;

  • Süper lastik
  • Boxer lastiği
  • Pantolon askı lastiği
  • Pantolon kemer kolonu
  • Konfeksiyon lastiği
  • Tekstil lastiği
  • Yassı lastik
  • Jakarlı lastik
  • Özel lastik
  • Ekstrem spor lastiği
  • Aksesuar lastiği
  • Promosyon lastiği
  • Oyuncak lastiği
  • Yazılı lastik

İlk akla gelen bazı örnek sektörler;

  • İç ve dış giyim
  • Tekstil
  • Yatak
  • Mobilya
  • Ayakkabı
  • İş güvenliği
  • Askeri / Savunma
  • Oyuncak
  • Aksesuar
  • Promosyon
  • Otomotiv
  • Kampçılık / Çadır
  • İnşaat
  • Havacılık
  • Denizcilik
  • Tıbbi ve ortopedi

Aker Kalitesi

Doğru teknik özelliklerin en hızlı şekilde belirlenmesi ve fiyatlandırılması için en doğru yol örnek numune üzerinden çalışılmasıdır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi üzerinden olumlu ve olumsuz yanların çalışılması süreci hızlandıracaktır. Olumlu yönlerin geliştirilmesi ve olumsuz yönlerin doğru şekilde düzeltilmesi sağlanır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi mevcut değilse, kullanım alanı ve amacı üzerinden detay çalışması yapılmalıdır. Teknik ihtiyaçlar ve görsel tercihlerin belirlenmesi doğru olacaktır.

Aker olarak, farklı sektörlerlerden edindiğimiz bilgi ve birikimimiz ile bu süreçte her zaman desteğimizi sunmaktayız.

Mamullerimiz kaliteli hammadde ve yetkin tecrübemizin birleşimi ile imal edilmektedir. Kalite politikamız imalât sürecimizin öncesinde başlamaktadır. Hammadde ve techizat tedariği, imalât süreci, kalite kontrol ve satış sonrası süreç aynı zamanda önemli kalite adımlarımızdır. Her bir adım kendi iç kalite sürecini barındırarak toplam bir kalite endeksi oluşturur.

Tüm bu süreçlerin sonunda sektörel tecrübemizden kaynaklanan bazı kalite güvenlik adımlarımız da oluşmuştur. Örneğin; mamullerimiz her zaman belirli bir ekstra metre opsiyonu ile paketlenir. Kalite sürecinden geçen tüm mamullerimiz bu ekstra opsiyon sürecine tabidir. Bu uygulamamız sipariş miktarlarına artı yönlü bir katkı vermektedir. Müşterilerimiz de bu güven ile imalât süreçlerine devam etmektedir.

Beklenmedik küçük sorunlar tüm bir imalât sürecini olumsuz etkileyebilir, hatta kesintiye uğratabilir. Bu durum bütün tedarik zincirinin ortak riskidir. Ancak tüm bu risk, zamanında alınacak özverili önlemler ile kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Kesintisiz ve stabil şekilde çalışan bir tedarik zinciri tüm taraflar için bir kazançtır.

Lastik dar dokuma mamullerimiz özgün desen ve teknik ihtiyaç taleplerine uygun olarak imal edilmektedir.

Diğer bazı mamullerimiz; dar dokuma kolon, dar dokuma şerit, dar dokuma biye, pamuk dar dokuma, polyester dar dokuma, polipropilen dar dokuma

Dar Dokuma Lastik - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.
Dar Dokuma Lastik - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Dar dokuma lastik mamullerimiz müşterilerimizin taleplerine uygun şekilde geniş renk ve özellik çeşitleriyle imal edilmektedir. Stoklu şekilde mağazalarımızda bulunmamaktadır.

Mağaza bilgilerimize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ürün markası: Aker Dar Dokuma

For english please visit Narrow Woven Fabric page.

Güncelleme tarihi: Haziran 5, 2024

You cannot copy content of this page

Başlıklar