








Düz Dar Dokuma
Düz dar dokumalar mekanik imkânlar ve dar dokuma teknikleri kullanılarak dar dokuma desen çalışmaları oluşturulan ve dar dokuma makinesi ile imal edilen mamüllerdir. Farklı iplik türev, denye ve renk kombinasyonları ile görsel ve tuşe çeşitliliği sağlanmaktadır. Bu dokuma mamüllerinde yoğunlukla polipropilen, polyester, pamuk, naylon, saten, keten gibi iplik türleri ile sim, misina, lateks ve fosfor gibi katkı malzemeleri tercih edilmektedir. Talepler doğrultusunda; aşınmaya, çürümeye, güneş ışınlarına, ısıya, yük ve ağırlık taşımaya, hatta yanmaya karşı dirençli hale getirilebilmektedir.
Sade ve şık görünümleri sebebiyle genellikle tek veya çift renk olarak tercih edilen düz dar dokuma mamülleri, dayanıklı yapıları ile de uzun süre bizlere hizmet vermektedir. Dar dokuma biye, kolon, şerit, dar dokuma palaska, lastik, dar dokuma kordon gibi mamüller bu tarz dokumalardır.
Müşterilerimizin mamül farklılaştırma çalışmalarına katkı vermek amacıyla geliştirdiğimiz desen çalışmalarının yanında, sektörel gelişime katkı vermek amacıyla da sürekli olarak farklı desen çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Güncel desen çeşitlerimiz ve mamüllerimiz ile ilgili daha detaylı bilgi almak, ihtiyaç duyduğunuz özelliklere göre mamül imalatı ile ilgili iletişim sayfamız aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Bu dokuma mamülleri günlük yaşantımızda; ev tekstili, giyim tekstili, mobilya sanayi, uçak endüstrisi, çanta tutma sapları ve iç aparatları, dokuma saat kayışları, boyun kart / kimlik asacakları, boxer lastikleri, bel kemerleri, emniyet kemerleri, iş güvenlik malzemeleri, otomotiv malzemeleri, yüksek teknoloji mamülleri, medikal ve spor malzemeleri, panjur ipleri, ağaç bağlama aparatları gibi bir çok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır. Lezzetli bir çikolatanın şık kutusunda karşımıza çıkabileceği gibi, severek izlediğimiz bir tiyatro gösterisinin kostümlerinde, medikal operasyonlarda, kara, hava ve deniz taşımacılığında, çocuklarımızın okul çantalarında ve hatta uzay teknolojilerinde de karşımıza çıkabilmektedir.
Düz dar dokuma mamülleri sonsuz desen çalışma imkânı, farklı iplik türevleri, denye ve renk kombinasyonları ile geniş bir çalışma alanı oluştursa da, teknolojinin her sektöre sunduğu imkân ve avantajlar dar dokuma sektöründe de kendisini logo, marka ve slogan çalışmalarına imkân veren jakarlı dar dokuma teknolojisi ile göstermektedir.
Düz dokuma mamülleri dar dokuma firmaları tarafından farklı kateorilerde isimlendirilmekte ve imal edilmektedir. Bu noktada öncelikle kullanım alanına, teknik ihtiyaç ve beklentilere göre en uygun mamül türü belirlenmeli ve üzerinde çalışılmalıdır.
Pamuk Dar Dokuma
Pamuk dar dokuma; ham pamuk olarak tanımlanan iplik türevi ile imal edilen mamüllerdir.
Bu mamüller yoğunluklu olarak kemer imalatında, iç ve dış giyim tekstilinde, ayakkabı ve aksesuar sektörlerinde kullanılmaktadır. Sağlıklı oluşları yanında, yumuşak tuşeleri sebebiyle de tercih edilmektedirler. Renk çeşitliliği sağlanabilmesine karşın, yoğunluklu olarak doğal ekru renkte kullanılmaktadır.
Farklı iplik türevleri ile birlikte kullanılmaları mümkün olmakla birlikte, nadiren ve gerekli hallerde tercih edilmektedir. Mamül örneği olarak; pamuk kolon, pamuk lastik, dar dokuma pamuk, pamuk ekstrafor, pamuk şerit ve pamuk biye sayılabilir.
Polyester Dar Dokuma
Polyester dar dokuma; özgül ağırlıklarının yüksekliği sebebiyle diğer mamüllere göre daha gramajlıdır. Mukavemet istenen noktalarda, apre, ısı ve ezme gibi işlemlerden geçirilerek parlaklık ve kayganlık farklılaştırılması uygulanacak alanlarda tercih edilir. Mamül örneği olarak; polyester kolon, naylon dar dokuma, polyester palaska, naylon kolon, polyester şerit ve polyester biye sayılabilir. Kullanım alanları arasında emniyet kemerleri, polyester çanta kolonları sayılabilir.
Polipropilen Dar Dokuma
Polipropilen dar dokumalar; en yoğun ve yaygın ilgiyi, teknik özellikleri sebebiyle en geniş kullanım alanını sunmaları sebebiyle polipropilen dar dokumalar görmektedir. Dar dokuma tekstil sektöründe kullanılan en hafif ve kullanışlı iplik olarak kabul edilen polipropilen iplik, pp iplik ve polip iplik olarak da isimlendirilmektedir. Polipropilen iplik alerjik reaksiyonlara sebep olmayan hijyenik bir yapıya sahiptir. Ter ve benzeri sebeplerle oluşan nem, nefes alan yapısı sayesinde dışarı atılmakta, nem ve su tutmadığı gibi kir ve leke de barındırmamaktadır. Doğaya dönüşüm ve tekrar kullanılabilirlik açısından da diğer bir çok iplik türevinden daha avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Polipropilen kolon mamülleri yoğunluklu olarak çanta kolonu, kemerlik kolon, bağlama kolonu gibi farklı alanlarda tercih edilmektedir.
Simli Dar Dokuma
Simli dar dokumalar; mamülün ana iplik türünün arasına katılan sim katkısı ile mamülün belirlenen bir alanına parlama efekti sağlayan simli ipliğin kullanımı ile dokunan mamüllerdir. Kullanım oranına göre görsel yoğunluğu ayarlanabilen bu mamüller, genellikle okul çanta kolonları, oyuncak kolonları ve biyelerinde, süs ve takı eşyalarında, hazır giyim elbise aksesuarlarında, ayakkabılarda ve dar dokuma şerit kullanılacak alanlarda tercih edilmektedir. Simli dokuma, simli şerit, simli kolon gibi farklı şekillerde isimlendirilmektedir.
Fosforlu Dar Dokuma
Fosforlu dar dokumalar; reflektörlü dar dokumalardan farklı olarak üzerlerine ışık yansıdığında değil, tamamen ışıksız ortamda parlama yapan mamüllerdir. Işık gördükleri süre boyunca absorbe ettikleri ışığı, ışıksız ortamlarda dışa verirler. Bu özellikleri sebebiyle genellikle iş güvenlik ve ekstrem spor malzemelerinde, hazır giyim sektöründe ve aksesuarlarda tercih edilmektedir.
Elastik Dar Dokuma
Elastik dar dokumalar; dokuma iplikleri içerisinde lateks de kullanılarak esneme ve geri toparlanma özelliği kazandırılan mamüllerdir. Bu mamüller genellikle erkek iç çamaşırlarında, askı imalatında, çanta ve elbiselerde doğal büzme sağlamak gibi sebeplerle farklı alanlarda kullanılmaktadır. Mamül örneği olarak; dar dokuma lastik, bokser lastiği, erkek iç çamaşır boxer lastiği, elastik kolon, elastik şerit, elastik dokuma ve elbiselerde kullanılan lastik dar dokuma mamülleri sayılabilir.