Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Polyester Dar Dokuma

Polyester Dar Dokuma

Polyester Dar Dokuma

Polyester dar dokuma; özgül ağırlığı diğer iplik türlerinden daha yüksek olan polyester iplik ile imal edilen bir mamüldür. Aynı teknik özelliklerde imal edilse dahi diğer dar dokuma mamullerinden daha gramajlı, yani daha ağırdır.

Polyester ipliğin doğal özelliği sebebiyle yüzeyleri diğer dar dokuma mamullerine göre daha kaygan, pürüzüz, yumuşak ve parlaktır.

Polipropilen dar dokuma mamülleri gibi apre, ısı ve ezme gibi işlemlerden geçirilebilir. daha da parlak ve kaygan bir tuşeye sahip olabilmektedir. Bu işlem yüzey kayganlık, parlaklık ve pürüzsüzlüğünü bir nebze arttırır. Mamul yüzeyinin bu özellikleri kalite algı ve hissini arttırır. Ayrıca üzerinde kullanıldığı mamülle de kalite ve konfor katacak bir işlev görmektedir.

Polyester dar dokuma imalatı

Polyester dar dokuma mamüllerinin hammaddesi polyester iplik, imalatı esnasında boyanır. Masterbatch düzeyinde gerçekleşen bu boyama işlemi en sağlıklı, tutarlı, ölçülebilir ve sürdürülebilir boyama yöntemidir. Dokuma işlemi sonrasında da boyama işlemi yapılabilmektedir. Ancak bu boyama süreci ikincil bir işlem olması sebebiyle mamul yıpranmasına sebebiyet verebilir. İstenen renklerin elde edilebilmesinde hassasiyet sınırlarını tutturmak da zordur.

Polyester dar dokuma mamülleri diğer dokuma mamüllerinden daha mukavemetlidir. Özgül ağırlığının yüksekliği sebebiyle daha ağırdır. Diğer mamullere oranla daha dayanıklı ve kimyasallara karşı daha dirençlidir. Esneme katsayısı düşük, büzüşmeye karşı dirençlidir. Hızlı şekilde kurur ancak nefes almaz. Tuşesi daha kaygan ve yüzeyi daha pürüzsüz mamüllerdir. Mukavemet ve direnç beklentilerinin önemli olduğu alanlarda özellikle tercih edilirler. Ancak tercih sebepleri sadece bu teknik özellikleri değildir. Kaygan, yumuşak ve pürüzsüz tuşesi ile kaliteli bir duruş sergilerler. Estetik anlamında da kullanıldıkları yerlerde kaliteyi hissettirirler.

Polyester iplik tekstürize işleminden geçirilerek daha hacimli, görece daha elastik ve doğal lif görünümüne sahip olabilir. Bu ipliklerle dokunan polyester dar dokuma mamulleri daha doğal bir tuşe sağlarlar.

Ham polyester dar dokuma mamulleri, endüstriyel polyester dar dokuma olarak da isimlendirilir. Polyester dokuma mamülleri bir çok farklı şekilde isimlendirilmektedir. Teknik farklılıklar, kullanıldıkları alanlar, gördükleri işlevler bu isimlendirmelerde etkendir.

  • Teknik farklılıklara göre; polyester dar dokuma kolon, polyester dar dokuma palaska, polyester dar dokuma şerit ve polyester dar dokuma biye
  • Kullanım alanına göre; polyester dar dokuma çanta kolonu, polyester dar dokuma pantolon kemeri, polyester dar dokuma emniyet kemeri
  • Gördükleri işleve göre; polyester paraşüt kolonu, polyester ekstrem spor kolonu örnek olarak sayılabilir.

Jakarlı dar dokuma teknolojisi

Polyester dokuma mamülleri sadece yukarıda bahsedilen teknik özelliklerinden dolayı tercih edilmezler.

Kaliteli tuşeleri sebebiyle pazarlama, tanıtım ve reklam çalışmalarında pekiştirici bir unsur olarak kullanılırlar. Mamul farklılaştırma, pazar konumlandırma, ürün tutundurma gibi markalaşma ve marka pekiştirme çalışmalarında görev alırlar.

Bu çalışmalarda özellikle jakarlı polyester dar dokuma olarak tercih edilirler. Jakar teknolojisi ile mamulün üzerine marka, logo, slogan, amblem ve istenen şekiller işlenir. Bu işlem mamulün imalatı esnasında gerçekleştirildiği için mamulle bütünleşik bir yapıdadır. Ömrü ve kullanım süresi mamulün kendisi ile özdeştir.

Mamulün imalatı sonrasında gerçekleştirilen baskı uygulamalarından farklıdır. Bu sebeple mamul kalite, renk ve tuşe anlamında yıpranmaz ve yorulmaz. İkincil bir iş yükü ve maliyet de oluşmaz. Baskı uygulamalarının yaşadığı zaman içerisinde atma, dökülme ve solma gibi sorunlar da yaşanmaz.

Üzerine marka, logo, amblem, motto ve/veya slogan işlenen kaliteli bir dar dokuma mamülü aynı zamanda pazarlama aracı görevi de görür.

Daha detaylı bilgi almak için Jakarlı dar dokuma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz..

Katkı malzemeleri

Tüm polyester dar dokuma çeşitleri, farklı katkı malzemeleri ile kullanım alanlarına göre farklılaştırılabilmektedir. Bu sayede farklı şartlara ve ihtiyaçlara uyumlulukları sağlanabilmektedir.

  • Fosfor katkısı ile ışıksız veya düşük ışıklı ortamlarda parlamaları sağlanabilmektedir. Örneğin; iş güvenlik malzemelerinde hem asli görevlerini, hem de ekstra güvenlik görevini ifa etmektedirler.

  • Alevlenmeye karşı direnç katkısı ile yanmaya karşı direnç kazandırılabilmektedir. Bu direnç yanmazlık anlamına gelmemektedir. Geç alevlenme ve yanmaya daha uzun süre direnme şeklinde anlaşılabilir. Örneğin; ekstrem motor sporlarında emniyet kemerleri olarak tercih edilebilmektedirler.

  • UV katkısı ile güneş ışıklarına karşı daha dirençli ve uzun ömürlü bir kullanım sunmaları da mümkündür. Güneş ışınlarının iplik polimerlerini zaman içerisinde parçalaması ile mamul bir yıpranma sürecine girer. Bu süreç normalde oldukça uzundur. Genellikle mamul bu süreç oluşmadan, üzerinde kullanıldığı asıl mamul kullanım ömrününü tamamlar. Ancak, örneğin denizcilik sektörü gibi zorlu koşullar için çok daha uzun bir kullanım süreci bu katkıyla sağlanabilmektedir.

  • Sim katkısı ile görsel bir süsleme elde edilebilmektedir. Oyuncaklar, okul çantaları, hediyelik ve promosyon eşyalar örnek olarak sayılabilir.

  • Farklı iplik tür ve renklerinin katkı olarak kullanılması da mümkündür. Renk kombinasyonları ile kamujlaf, alaca ve otantik desenler elde edilebilmektedir.

Her mamul gibi, polyester dar dokuma mamullerinin de optimum şekilde imal edilmesi önemlidir. Maliyet – kalite endeksi her müşteri ihtiyacına göre farklılık göstermektedir. Düşük kalite imalat ve pazarlama süreçlerinde ciddi sorunlara sebep olur. İhtiyaç fazlası kalite de maliyet ve yine pazarlama süreçlerinde ciddi sorunlara sebep olur. Örneğin mamulün ihtiyaçtan fazla gramajlı olması maliyet yanında, kullanımda ağırlık ve kaba görüntüye sebep olur. İhtiyaç fazlası sertlik kullanım konforunu bozabilir. Tersine yumuşaklık fazlalığı ise kullanım verim kaybına ve form bozukluğuna sebep olabilir.

Kullanıcı ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamak isteyen müşterilerimiz için, uygun bir imalat süreci ve politikası önemlidir. Sadece müşterilerimizin değil, onların müşterilerinin de ihtiyaçlarını ön görebilmemiz gerektiğini biliyoruz. Müşteri memnuniyetinin tedarik zincirindeki performansın bir sonucu olduğunu öngörmekteyiz.

Polyester dar dokuma nerelerde kullanılır

Polyester dar dokuma mamülleri bir çok farklı yerde kullanılmaktadır. Kullanım yerine ve amacına göre farklı sektörlerde kendine yer edinmiştir.

Örneğin; daha önce bahsedilen teknik özellikleri yat sektöründe tercih edilme sebebidir. Yatçılık sektöründe kullanılan halatların yerini bu mamuller almaktadır. Bunun bir kaç temel sebebi vardır. Bu mamuller gevşek dönüşlerde halatlar gibi sıkışma ve takılma yapmazlar. Dokuma olması sebebiyle yük dağılımında daha dengeli ve mukavemetlidirler. Keskin dönüşlerde yıpranma katsayısının düşük olması sebebiyle daha az aşınırlar. Böylece de daha uzun süre ve daha sorunsuz bir kullanım sağlarlar. Daha az esneme yapması ise belirli noktalarda avantajlıdır.

Farklı mamul isimlendirmeleri ve kullanım alanları için aşağıdaki örnekler verilebilir.

İlk akla gelen bazı örnek mamül isimleri;

  • Polyester çanta kolonu
  • Polyester iş güvenlik kemeri
  • Polyester tüfek kolonu
  • Polyester pantolon kemer kolonu
  • PolyesterEmniyet kemeri
  • PolyesterBariyer kemeri
  • Polyester palaska
  • Polyester ekstrem spor kolonu
  • Polyester paraşüt ipi
  • Polyester iş emniyet kemeri
  • Polyester aksesuar kolonu
  • Polyester silah kolonu
  • Polyester yük bağlama kemeri
  • Polyester spanzet kolonu

İlk akla gelen bazı örnek sektörler;

  • Giyim
  • Tekstil
  • Yatak
  • Mobilya
  • Ayakkabı
  • İş güvenliği
  • Askeri malzemler
  • Oyuncak
  • Aksesuar
  • Promosyon
  • Otomotiv
  • Savunma
  • Havacılık
  • Denizcilik
  • Taşımacılık

Aker Kalitesi

Doğru teknik özelliklerin en hızlı şekilde belirlenmesi ve fiyatlandırılması için en doğru yol örnek numune üzerinden çalışılmasıdır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi üzerinden olumlu ve olumsuz yanların çalışılması süreci hızlandıracaktır. Olumlu yönlerin geliştirilmesi ve olumsuz yönlerin doğru şekilde düzeltilmesi sağlanır.

  • Halihazırda kullanılan bir mamul numunesi mevcut değilse, kullanım alanı ve amacı üzerinden detay çalışması yapılmalıdır. Teknik ihtiyaçlar ve görsel tercihlerin belirlenmesi doğru olacaktır.

Aker olarak, farklı sektörlerlerden edindiğimiz bilgi ve birikimimiz ile bu süreçte her zaman desteğimizi sunmaktayız.

Mamullerimiz kaliteli hammadde ve yetkin tecrübemizin birleşimi ile imal edilmektedir. Kalite politikamız imalât sürecimizin öncesinde başlamaktadır. Hammadde ve techizat tedariği, imalât süreci, kalite kontrol ve satış sonrası süreç aynı zamanda önemli kalite adımlarımızdır. Her bir adım kendi iç kalite sürecini barındırarak toplam bir kalite endeksi oluşturur.

Tüm bu süreçlerin sonunda sektörel tecrübemizden kaynaklanan bazı kalite güvenlik adımlarımız da oluşmuştur. Örneğin; mamullerimiz her zaman belirli bir ekstra metre opsiyonu ile paketlenir. Kalite sürecinden geçen tüm mamullerimiz bu ekstra opsiyon sürecine tabidir. Bu uygulamamız sipariş miktarlarına artı yönlü bir katkı vermektedir. Müşterilerimiz de bu güven ile imalât süreçlerine devam etmektedir.

Beklenmedik küçük sorunlar tüm bir imalât sürecini olumsuz etkileyebilir, hatta kesintiye uğratabilir. Bu durum bütün tedarik zincirinin ortak riskidir. Ancak tüm bu risk, zamanında alınacak özverili önlemler ile kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Kesintisiz ve stabil şekilde çalışan bir tedarik zinciri tüm taraflar için bir kazançtır.

Diğer bazı mamullerimiz; dar dokuma şerit, dar dokuma biye, pamuk dar dokuma, dar dokuma lastik, polipropilen dar dokuma, dar dokuma kolon
Polyester Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.
Polyester Dar Dokuma - Aker Dar Dokuma ve İplik San. A.Ş.

Polyester dar dokuma mamüllerimiz müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarına uygun şekilde imal edilmektedir. Mağazalarımızda stoklu şekilde bulunmamaktadır.

Mağaza bilgilerimize iletişim sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ürün markası: Aker Dar Dokuma

For english please visit Plain Narrow Woven Fabric page.

Güncelleme tarihi: Mayıs 24, 2024

You cannot copy content of this page

Başlıklar